marți, 22 aprilie 2008

Capoeira...my surviving




"I belive I could fly!" ... ei bine oamenii astia chiar pot sa zboare... practicantii de capoeira...la ei ma refer...:P
CAPOEIRA se poate spune ca este un fel de dans combinat cu muzica (logic) si arte martiale. Tara de origine - Brazilia din regiunile cunoscute ca
Bahia, Pernambuco, Rio de Janeiro, Minas Gerais and Sao Paulo. A luat viata in secolul 16, in urma negotului cu sclavi. I-au fost puse bazele de ambele rase care "sufereau de sclavagism", atat indienii nativi din Brazilia, cat si sclavii africani adusi acolo.
Denumirea provine din cuvantul "capao" care semnifica "castrated rooster" = adica cocos castrat??? :)) adevarul e ca provine, dupa cum spun unii de la ideea luptei dintre cocosi...
Capoeira music, este tipica, si e de asa maniera sa tina ritmul dansului si miscarilor de lupta. tempo-urile sunt de la foarte lente la foarte rapide...
The capoeira roda (Ho-Dah) sau "Roda de capoeira" e cercul format din oameni in mijlocul caruia se va practica capoeira. Acestia canta si bat din palme pe ritmul muzicii cantate pentru "dansul" capoeira (prefer sa ii zic dans pt ca sunt o fire pasnica ce adora dansul si nu lupta, desi e folositoare la extreme). pentru cei participanti roda este microcosmosul vietii si viata ce ii inconjoara. Cel mai adesea in roda adversarul cel mai mare al capoeirist-ului este el insusi si filosofia joaca un rol important. Un bun maestru va invata viitorul practicant ce inseamna respectul, siguranta, libertatea si Malicia (este o arta folosita des in capoeira pt a prinde adversarul intr-o pozitie compromitatoare si defavorabila lui).
Ginga este miscarea de baza in capoeira (rocking back and forth; to swing). Capoeira Angola si capoeira regionala au unele diferente in executarea "ginga".


CLASIFICARE:
  • Capoeira Angola: acest stil este considerat "mama" capoeira. Este caracterizat de traditii conservate foarte bine, iar jucatorii isi practica miscarile intr-o proximitate mai mare fata de adversar decat in celelalte stiluri. Ar fi criticat ca este mult prea lent acest stil si cu miscari in mare parte apropiate de pamant.
  • Capoeira Regional: este o forma mai noua de capoeira ale carei baze au fost puse de catre Maestrul Bimba, care a dorit ca sa transforme capoeira intr-o forma mai accesibila publicului. Capoeiristii "regionali" se disting de ceilalti prin faptul ca poarta o coarda colorata la brau.
  • Capoeira Contemporana: specifica grupurilor care combina mai multe stiluri de capoeira.
Si ca sa nu va mai plictisesc cu teorie, pot spune ca am inceput sa practic insa doar miscarile de baza si de autoaparare...inca nu pot "zbura" si nu cred ca voi putea vreodata :))
Oricum este o arta pentru mine aceasta tehnica de lupta combinata cu dans si muzica...si muzica pot spune ca suna chiar foarte bine...va recomad filmul "Legea junglei" sau " Only the strong"...
Poate va mai urma...

Un comentariu:

Dorel spunea...

Uite ca am aflat lucruri noi si interesante. Am vazut mai demult un film cu Marc Dacascos in rolul principal, el fiind profesor la o scoala din Miami si ajuta niste copii pe cale sa devina infractori sa o ia pe drumul cel bun. Titlul nu l-am retinut din pacate.

Dorel